Wat is podotherapie?

Podotherapeuten behandelen klachten die voortkomen uit afwijkingen van de voeten en het looppatroon. Ook behandelen zij huid- en nagelaandoeningen en geven zij preventieve adviezen. Klaagt uw kind met regelmaat over zijn of haar benen en voeten? Slijten de schoenen abnormaal of heeft u het idee dat uw kind vaker struikelt dan andere kinderen?

De podotherapeut kan mogelijk een oplossing bieden. De ontwikkeling van de kindervoet is een proces dat soms extra hulp nodig heeft. De kindervoet is in de groei en daarom kwetsbaar. Klachten aan de voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Afwijkingen kunnen aangeboren zijn of hun oorsprong vinden in bijvoorbeeld inadequaat schoeisel. Een kindervoet kan daarom niet worden vergeleken met een volwassen voet.

Wanneer kan u kind terecht bij een podotherapeut?

Podotherapeuten behandelen klachten die voortkomen uit afwijkingen van uw voeten en uw looppatroon.

Bij de behandeling van kinderen heeft podotherapie vaak een preventief karakter . De podotherapeut kan goed inschatten wanneer iets normaal is (fysiologisch) of dat er een afwijking aanwezig is. Wanneer uw kind klaagt en aangeeft pijnklachten te hebben in de voeten of benen is dit altijd een reden om de podotherapeut te raadplegen.

Veel voorkomende problemen die de podotherapeut bij kinderen ziet zijn:

  • Klachten aan de voeten en benen als gevolg van eenstandsafwijking van de voeten. Denk hierbij aan platvoeten, holvoeten, X-benen, O-benen of voeten met een aangeboren afwijking. Een veel voorkomende pijnklacht bij kinderen is hielpijn;
  • Afwijkend looppatroon zoals tenenlopen, met de tenen naar binnen lopen (intoeing) of sterk met de tenen naar buiten gedraaid;
  • Niet lang kunnen lopen;
  • Overmatig struikelen bij een motorische achterstand of afwijkend looppatroon;
  • Teenafwijkingen zoals kromme en scheve tenen of ingegroeide teennagels;
  • Overbelastings- of vermoeidheidsklachten door een afwijkende voetstand of overmatige belasting;
  • Voetwratten. Dit is een veel voorkomende huidaandoening bij kinderen, vooral aan de onderzijde van de voet;
  • Klachten als gevolg van slecht passend schoeisel;
  • Groeipijnen in de benen.Groeipijnwordt veel gezien tussen 4 en 14 jaar. Tijdens of na een groeispurt kan het voorkomen dat de spieren korter zijn dan de botten. Dit resulteert vaak tot tijdelijke spierverkorting wat soms vervelende klachten geeft. Meestal gaat deze pijn vanzelf weer over.

Vergoeding

Podotherapie wordt alleen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. De exacte vergoedingen kunt u opzoeken op onze website www.podotherapeut.nl.

Contactinformatie

Paramedisch Kind & Jeugdsport centrum
Bijlmerdreef 494 A-B
1102 AC Amsterdam Zuidoost

Paramedisch Kind & Jeugdsport centrum
Krugerstraat 7d
1091 LB Amsterdam

Contactformulier