Voor de meeste kinderen is het bewegen en spelen vanzelfsprekend. Ze rollen, kruipen, grijpen, klimmen etc. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier, in zijn eigen tempo, maar soms loopt een kind een achterstand op in zijn motorische ontwikkeling. Dit kan veroorzaakt worden omdat er iets mis is met de zintuigen, het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat.
Een kinderoefentherapeut onderzoekt spelenderwijs of er daadwerkelijk sprake is van een motorische ontwikkelingsachterstand. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende meetinstrumenten (o.a. de Movement ABC 2) en een motorische observatie. Alle onderdelen van de motoriek komen hierbij aanbod: het evenwicht, de grove en de fijne motoriek, de oog-hand coördinatie, ruimtelijke oriëntatie en lichaamsbesef, schrijfvaardigheden en de houding en het bewegen hierbij. Spelenderwijs worden dagelijkse vaardigheden die met het bewegen te maken hebben geoefend zodat de kwaliteit van het bewegen verbeterd.
Ook kinderen zonder een motorische ontwikkelingsachterstand kunnen terecht bij de kinderoefentherapeut. Kinderen zitten grotendeels van de dag, soms zelfs meer dan een volwassene met een kantoorbaan. Zowel op school als thuis en vaak achter een scherm. Het lesprogramma “Zit met Pit!” is ontwikkeld om kinderen op jonge leeftijd alles te leren over een goede (werk)houding en een gezonde balans tussen zitten en bewegen. Deze lessen kunnen individueel in het paramedisch kind en beweegcentrum en op aanvraag voor de klas op school worden verzorgd. Ook kan uw kind terecht bij de kinderoefentherapeut voor het verminderen en verhelpen van lichamelijke (pijn)klachten. Indien er sprake is van een chronische afwijking dan is het doel om de aanwezige lichamelijke (pijn)klachten niet onnodig te doen verergeren.
Wanneer kinderoefentherapie?
- Het achterblijven in de ontwikkeling van het rollen, zitten, kruipen, staan, lopen
- Geen plezier in het bewegen
- Niet soepel bewegen
- Weinig initiatief nemen of weinig onderzoekend zijn
- Een asymmetrische houding ( voorkeurshouding)
- Een scheef of afgeplat hoofdje
- Een hoge spierspanning ( dit gaat vaak gepaard met overstrekken en huilen)
- Een lage spierspanning ( een kind voelt dan te slap aan)
- Bewegingsangst bijv. tijdens springen Veelvuldig vallen/ struikelen’ tijdens het lopen, spelen etc.
- Motorische problemen in het aanleren van zwemvaardigheden, fietsen, etc. Schrijfproblemen
- Niet graag knippen en knutselen Incontinentieproblematiek bij kinderen (poep- en plasproblemen)
- Motorische problemen en daardoor niet voldoende kunnen meekomen tijdens de gymles en/ of het uitoefenen van hobby's/ sport.
Klachten door houdingsproblemen
- Verkeerde computer-, zit- en schrijfhouding Afwijkend looppatroon (bijv. tenen lopen)
- Rug-, nek- en schouderklachten Hoofdpijn, hyperventilatie
- Hypermobiliteit Klachten t.g.v. een verkeerd ademhalingspatroon bijv. tijdens het sporten/ conditionele problemen Scoliose (scheve rug)
- Voet, been, knie en heupklachten Kyfose/ lordose (bolle/holle rug)
- Klachten t.g.v. een verkeerd ademhalingspatroon Klachten t.g.v. het moeilijk kunnen ontspannen
- Lichamelijke (pijn)klachten tijdens en na het sporten Regelmatig optreden van (sport)blessures
Ik ben Deepa Bainathsah-Banarsie, mede eigenaar van het Paramedisch kind & Beweegcentrum. In 2005 studeerde ik af als oefentherapeut Mensendieck op de Hogeschool van Amsterdam. Na het opzetten van ´Oefentherapie in Amsterdam´ merkte ik in de loop van de jaren mijn liefde voor het spelenderwijs behandelen van kinderen. Om die reden heb ik besloten me te specialiseren in deze doelgroep. In 2014 ben ik afgestudeerd als kinderoefentherapeut op de Hogeschool Utrecht. Tijdens de opleiding tot kinderoefentherapeut heb ik gemerkt dat het regelmatig nodig is gebruik te maken van meerdere disciplines tegelijkertijd, bijvoorbeeld een kinderoefentherapeut in combinatie met een podotherapeut. Hierdoor kan het effect van een behandeling vergroten.Om deze reden is het paramedisch kind- en beweegcentrum opgezet waardoor uw kind indien nodig een behandeling op maat kan krijgen binnen een kindvriendelijke centrum. Het voordeel hiervan is dat de specialisten sneller de mogelijkheid hebben om te overleggen zodat er geen overlap ontstaat in de behandeling. Hierdoor kan de behandeling van uw kind korter van duur zijn. Deepa is lid van de vereniging voor oefentherapeuten Cesar/Mensendieck (VVOCM) en staat geregistreerd in het kwaliteitsregister onder het nummer 59907370193
Vergoeding
Kinderoefentherapie wordt van 0-18 jaar vergoed vanuit de basis- en de aanvullende verzekering. Raadpleeg voor meer informatie uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.