Wat is kinderergotherapie?

Een kind kan soms niet of onvoldoende meedoen met de dagelijkse activiteiten. Wat een kind precies belemmert in zijn ontwikkeling is niet altijd duidelijk, maar de ouder(s)/ verzorger(s) en/of leerkracht merken op dat het kind achterblijft bij zijn leeftijdgenootjes.

Het heeft bijvoorbeeld problemen tijdens spel, is minder zelfredzaam of heeft moeite met schrijven of knutselen. Ook moeite met het planmatig handelen of met het omgaan met prikkels vanuit de omgeving zijn veel voorkomende vragen bij de kinderergotherapeut.

Wij zijn als kinderergotherapeuten deskundig in het analyseren van de activiteiten die het kind moeilijk vindt. Bijvoorbeeld: het kind heeft moeite met zelf zijn veters strikken, zelfstandig werken tijdens taken op school of binnen de lijntjes kleuren en schrijven. Er kan ook sprake zijn van een ziekte of aangeboren beperking. Dan willen ouders bijvoorbeeld graag dat hun kind leert zich aan- en uit te kleden binnen zijn of haar mogelijkheden. De kinderergotherapeut oefent dit met het kind en geeft adviezen en handvatten voor ouders.

Wij werken praktisch, spelenderwijs en met het kind op ‘eigen wijze’ samen om verbetering te bereiken. Ouders worden hier vanzelfsprekend bij betrokken. Ook kan een observatie gedaan worden in de klas en worden adviezen gegeven aan zowel ouders als leerkracht. Meestal gaat het zowel om aanpassing van de omgeving, als om hulp en stimulans voor het kind. Wij streven er altijd naar om praktische waarde en betekenis toe te voegen, zodat het kind zo zelfstandig mogelijk en met plezier kan functioneren.

Bovendien kan de kinderergotherapeut waar nodig adviseren over hulpmiddelen of voorzieningen, variërend van een speciale veter of drinkbeker tot een aangepaste fiets of een tafel en stoel voor op school.

Wij ondersteunen ouders bij de aanvraag van vervoersvoorzieningen, woonvoorzieningen en rolstoelen bij de WMO (Wet Maatschappelijk Ondersteuning) in uw gemeente. Wij schrijven adviesrapportages voor de zorgverzekeraar (bijvoorbeeld voor een bed of kinderstoel voor thuis) of voor het UWV (bijvoorbeeld voor aangepast meubilair of laptop voor op school).

Wanneer kan u kind terecht bij een kinderergotherapeut?

  • Schrijfproblemen; te hard/ zacht duwen, verkeerde pengreep, schrijfkramp, moeite met het schrijftraject van de letters, omkeringen, slordig handschrift
  • Zelfredzaamheid; aan- en uitkleden, veterstrikken, broodje smeren
  • Kleutervaardigheden; knippen, plakken, kleuren, planmatig werken
  • Moeite met de prikkelverwerking; over- of onder registratie van bepaalde prikkels ivm de zintuigen (tast, auditief, evenwicht, beweging, oraal). Blijven zitten op de stoel, wiebelen op de stoel, heel druk gedrag vertonen, afweer, verminderde concentratie, snel afgeleid, moeite met haren wassen en nagels knippen, kauwen op potloden
  • Ondersteunen/ adviseren van ouders in de aanvraag van hulpmiddelen en/of voorzieningen voor hun kind.
  • Aanvragen van een schoolvoorziening (schoolmeubilair) wanneer een kind een ziekte, aandoening of beperking heeft.

Behandelwijze?

Allereerst wordt er een afspraak gemaakt voor een intakegesprek om de hulpvraag en de aard van het probleem duidelijk te krijgen. Daarna wordt er een test afgenomen en observeren we het kind. Dit gebeurt thuis, op school of in de praktijk afhankelijk van de hulpvraag. In overleg met ouders, kind en/of de leerkracht stellen we de behandeldoelen op en wordt het behandelplan opgesteld. In de meeste gevallen duurt een behandeling een half uur tot driekwartier. Als ouder bent u van harte welkom om bij de behandeling aanwezig te zijn.

Activiteiten oefenen we spelenderwijs met en passend bij het kind. We geven adviezen mee voor thuis en/of school. Ook kan het kind oefeningen voor thuis meekrijgen.

De behandeling wordt afgesloten met een verslag waarin we beschrijven of we de doelstellingen van de behandeling hebben behaald en waarin we adviezen geven. De verslagen gaan naar de ouders (leerkracht) en naar de verwijzend arts.

Mijn naam is Dorien Kikkert en ik ben 33 jaar en woon samen met mijn gezin in Haarlem.In juni 2004 heb ik de studie ergotherapie afgerond aan de Hogeschool van Amsterdam.Na mij studie heb ik 7 jaar gewerkt als kinderergotherapeut in revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. Daar heb ik veel gewerkt met kinderen van 4- 12 jaar met allerlei soorten beperkingen. Met name ervaring in het behandelen/ begeleiden, adviseren en coachen van het kind en zijn omgeving in een multidisciplinair team heb ik opgedaan.Door regelmatig cursussen en studiedagen te volgen blijf ik geschoold en op de hoogte van de nieuwste inzichten rondom het vak kinderergotherapie.Vanaf dat ik de studie ergotherapeut ben begonnen heb ik al affiniteit met kinderen gehad. Door mijn stage op een mytylschool werd deze bevestigd en heb ik ook een afstudeerproject mogen doen gericht op kinderen. De onbevangenheid en eerlijkheid van kinderen trekt mij heel erg aan. Daarnaast vind ik het contact met ouders en het coachen en adviseren van de omgeving erg leuk. Eén kind één plan, om het kind en zijn/haar omgeving verder te helpen.

Vergoeding

In de basisverzekering wordt 10 uur ergotherapie vergoedt. In sommige aanvullende verzekeringen zitten nog extra uren of vergoeding voor het bewegingsapparaat wat je zou kunnen inzetten voor de ergotherapie.Wanneer u twijfelt of ergotherapie kan helpen voor uw kind of leerling of wanneer er andere vragen zijn hoor ik het graag en kunt u mij altijd bellen (0651460624) of mailen (dorien@kinderergotherapiehaarlem.nl).

Contactinformatie

Paramedisch Kind & Jeugdsport centrum
Bijlmerdreef 494 A-B
1102 AC Amsterdam Zuidoost

Paramedisch Kind & Jeugdsport centrum
Krugerstraat 7d
1091 LB Amsterdam

Contactformulier